Fiți Responsabili Program

Asociația pentru Știință și Tehnologie în domeniul Beriliului (Beryllium Science and Technology Association, BeST) vă urează bun venit în cadrul programului său de gestionare a produselor cu beriliu denumit „Fiți responsabili”. Acest site oferă o introducere în utilizările obișnuite ale beriliului, precum și informații și îndrumări pentru îmbunătățirea siguranței lucrătorilor în timpul procesului de producție și de prelucrare a materialelor care conțin beriliu.  BeST reprezintă principalii importatori de beriliu în UE. O versiune detaliată, în limba engleză, a programului „Fiți responsabili” este disponibilă pe pagina www.berylliumsafety.eu.

DATE DE CONTACT

Beryllium Science & Technology Association AISBL

Rue Belliard 205

1040 Bruxelles

Tel: +32 (0)2 213 74 20

Email: info @ beryllium . eu

 

CE ESTE BERILIUL?

Beriliul este un element natural, care este extras din minerale sub formă de beriliu metalic. Beriliu metalic pur are un punct de topire neobișnuit de ridicat și este cel mai ușor dintre toate elementele solide, stabile din punct de vedere chimic. Beriliul este de trei ori mai ușor decât aluminiul, însă are de șase ori rigiditatea specifică a oțelului.

Produits_Alliages%2520CuBe_02_edited_edi
 

CARE ESTE CEA MAI FRECVENTĂ UTILIZARE A BERILIULUI?

Screenshot 2020-05-06 at 10.56.52.png

Cea mai frecventă utilizare a beriliului este ca aliaj metalic de cupru-beriliu (Cu-Be) care conține beriliu în procent de 2% sau mai puțin. Formele obișnuite în care aliajul de Cu-Be este prelucrat în procesele de fabricație sunt tije, bare, tuburi, plăci și benzi.  Aliajele care conțin beriliu sunt utilizate la fabricarea echipamentelor electrice și electronice, a echipamentelor medicale, în domeniul explorării energetice, la fabricarea structurilor submarine, a matrițelor din plastic, a presostatelor, a aeronavelor, în industria aerospațială, a comunicațiilor, la automobile și la fabricarea echipamentelor grele, acolo unde fiabilitatea și durata de viață îndelungată sunt esențiale.

 
image005.png

EFECTELE POSIBILE ASUPRA SĂNĂTĂȚII PE CARE LE ARE EXPUNEREA LA BERILIU

Prelucrarea materialelor care conțin beriliu poate prezenta un risc pentru sănătate dacă nu se respectă practicile de siguranță, în special în procesele care generează praf. Inhalarea beriliului transportat de aer poate provoca persoanelor cu sensibilitate o boală pulmonară gravă care ar putea fi fatală. 

Producătorii și distribuitorii de produse care conțin beriliu elaborează Fișe cu date de siguranță (SDS), Fișe cu informații despre produs (PIS) sau Fișe cu informații privind siguranța (SIS) care oferă îndrumări suplimentare privind sănătatea, siguranța și protecția mediului, iar acestea trebuie să fie citite și înțelese înainte de a lucra cu materiale care conțin beriliu.

 

PROTECȚIA PERSOANEI CARE LUCREAZĂ CU BERILIU

Screenshot%25202021-02-11%2520at%252017_

Operațiile care generează praf sau fum de beriliu transportat de aer trebuie să fie prevăzute cu mijloace de control al expunerii, cum ar fi un sistem local de ventilație cu evacuare. Expunerea lucrătorilor la limita de expunere profesională (LEP) nu este vizibilă și este necesară colectarea de probe de aer de către un igienist industrial sau un alt specialist calificat în domeniul sănătății și siguranței la locul de muncă pentru a le compara cu LEP aplicabilă.  

Baza programului „Fiți responsabili” al BeST  o reprezintă Modelul de protecție a persoanelor care lucrează cu beriliu (MPLB), format din opt elemente care urmează să fie utilizate atât de conducere, cât și de lucrători.

Evitați ca beriliul

                           

                   Să ajungă în plămâni                           Să ajungă în zonele de lucru curate

                           

                           

                   Să intre în contact cu pielea                Să ajungă pe îmbrăcăminte

                         

                           

                   Să părăsească sursa                            Să ajungă în zona de lucru

                         

                           

                   Să părăsească locația fabricii              Să fie folosit de lucrători nepregătiți

Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.42_edi

În mod evident, acest model nu reprezintă o abordare unică, iar utilizatorii finali pot avea nevoie la locul de muncă de întregul model sau doar de o parte a acestuia. Acest model de succes recunoaște că performanța excepțională în materie de siguranță pentru beriliu poate fi obținută printr-o combinație între stăpânirea măsurilor de siguranță de către managerul operațional, utilizarea disciplinată a modelului de protecție de către persoana care lucrează cu beriliu și implicarea activă a lucrătorilor.

 

CONTROLUL EXPUNERII LA LOCUL DE MUNCĂ

Screenshot%202021-02-11%20at%2017.26_edi

MPLB oferă îndrumări și informații utile managerilor operaționali ai unităților unde există lucrători care manipulează materialele ce conțin beriliu în moduri ce generează particule transportate de aer. Modelul încurajează utilizarea măsurilor de control tehnic și privind practica de lucru, inclusiv a echipamentului individual de protecție, pentru a limita posibila expunere a lucrătorilor.  Măsurile de control al expunerii pentru limitarea emisiilor de praf și a dispersiei acestuia sunt necesare pentru a menține zonele de lucru cu beriliu curate și pentru a evita ajungerea particulelor de beriliu în plămâni, în contact cu pielea, pe îmbrăcăminte, în cadrul procesului de lucru, în zona de lucru și pe amplasamentul fabricii și trebuie evaluate și puse în practică, după caz. Lucrătorii trebuie instruiți în legătură cu procedurile de lucru în condiții de siguranță.​

Principalele mijloace pentru reducerea expunerii sunt măsurile de control tehnic și menținerea curățeniei stricte la locul de muncă.  Izolarea procesului de ventilație locală cu evacuare și prelucrarea umedă sunt deseori mijloace eficiente pentru limitarea generării de particule transportate de aer. Poate fi necesară folosirea echipamentului individual de protecție (EIP), precum mască de protecție, mănuși, îmbrăcăminte de protecție și protecție pentru încălțăminte. 

Pe pagina www.berylliumsafety.eu, BeST oferă un instrument privind sursele de expunere care descrie potențialul de risc în funcție de tipul de operație și furnizează îndrumări cu privire la preocupările operaționale specifice. Instrumentul include, de asemenea, materiale auxiliare pentru instruirea lucrătorilor.

 
OSHA%20Healthy%20Workplaces%20logo_edite

SUPRAVEGHEREA MEDICALĂ A LUCRĂTORILOR​

Angajatorii trebuie să respecte cerințele stabilite de statele membre respective cu privire la supravegherea sănătății la locul de muncă. Cu toate acestea, BeST recomandă ca fiecare lucrător care prezintă semne sau simptome specifice expunerii la beriliu să fie evaluat de un medic specialist în boli pulmonare cronice.  Simptomele pot include dificultăți de respirație, tuse inexplicabilă, oboseală, scădere în greutate,  febră și transpirații nocturne. Țările europene au stabilit puncte de contact pentru probleme de siguranță și sănătate la locul de muncă, acestea fiind de obicei autoritățile naționale competente. Lista punctelor de contact existente la nivel național este disponibilă în limba engleză pe site-ul nostru.

 

UTILIZĂRI, BENEFICII ȘI APLICAȚII ESENȚIALE ALE BERILIULUI​

strip after pressed-1.jpg

Datorită combinației deosebite de proprietăți, beriliul și materialele care conțin beriliu au devenit elemente importante pentru o gamă largă de aplicații comerciale și guvernamentale.  Aceste materiale aduc beneficii de neegalat societății și sunt elementul preferat pentru aplicațiile esențiale unde eșecul nu este o opțiune. Beriliul este o materie primă esențială (MPE) pentru UE și a fost inclus în lista materiilor prime esențiale a UE încă de la prima publicare a acesteia în 2011.